Αναζήτηση...

Ανθούριο: Πληροφορίες και συμβουλές

Σχετικές κατηγορίες: λουλούδια γυναικείο δώρο
Το ανθούριο είναι ένα φυτό που σίγουρα ξεχωρίζει χάρης στα εντυπωσιακά και χαρακτηριστικά άνθη του. Γνωστό και ως Φλαμίγκο ή και Γλώσσα του διαβόλου, πρόκειται για ένα τροπικό και εξωτικό φυτό που κατάγεται από την μακρινή Χαβάη αλλά και την Λατινική Αμερική γενικότερα. Το ανθούριο ανήκει στην οικογένεια των Αροΐδών σε ένα γένος με πάνω από 700 είδη, μεταξύ αυτών πολλά γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου (σπαθίφυλλο, φυλλόδεντρο κλπ.). Λόγω της... τροπικής καταγωγής του δεν έχει μεγάλες αντοχές στο κρύο, έτσι στα μέρη μας -παρόλο που και στην Ελλάδα έχουμε ζέστη, αλλά όχι το ίδιο κλίμα- αποτελεί φυτό εσωτερικού χώρου με πλούσια ανθοφορία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα ανθικά στελέχη του έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα της καρδιάς και εντυπωσιάζουν με τους χρωματισμούς τους (κόκκινα, ροζ, λευκά, κίτρινα, πράσινα ή ακόμα και δίχρωμα), μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες ποικιλίες διαθέτουν ένα διακριτικό και ελαφρύ άρωμα, ενώ πλαισιώνονται από ένα πλούσιο, πράσινο και χαρακτηριστικό καρδιόσχημο επίσης φύλλωμα.
Το ανθούριο όπως είπαμε ανθοφορεί όλο το χρόνο, αλλά περισσότερο όταν έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι καθώς τότε οι θερμοκρασίες είναι πιο ευνοϊκές και δέχεται περισσότερο φως για περισσότερη ώρα. Η θερμοκρασία του σπιτιού είναι κατάλληλη για το ανθούριο και η ιδανική του θέση είναι διπλά σε ένα παράθυρο με μπόλικο φως, αλλιώς ενδέχεται να καθυστερήσει η ανάπτυξη και η ανθοφορία του. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να έρχεται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο και να αποφεύγονται τα σημεία με μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας (πχ. καλοριφέρ, συσκευές κλπ.) διότι ενδέχεται να "καεί" το φύλλωμα, να ξεθωριάσει το χρώμα των λουλουδιών και να μειωθεί ο χρόνος ζωής τους. Επίσης το ανθούριο χρειάζεται σχετική υγρασία, οπότε καλό είναι να ψεκάζετε με νερό συχνά τα φύλλα και τα λουλούδια του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το ανθούριο μπορείτε να το χαρείτε σε ένα βάζο, αλλά εάν θέλετε να το απολαμβάνετε για πολύ περισσότερο καιρό καλύτερα να προτιμήσετε μια γλάστρα, όπως το Μικρό ή το Μεγάλο Ανθούριο. Το χώμα στην γλάστρα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να περιέχει τύρφη, περλίτη και οπωσδήποτε να υπάρχουν συνθήκες καλής αποστράγγισης. Όταν ξεραίνεται ένα φύλλο ή ένα λουλούδι καλό είναι να αφαιρείται από την βάση για να ελευθερώνεται ο χώρος για το επόμενο, ενώ προτείνεται να χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανάκι για να απομακρύνετε την σκόνη από τα φύλλα. Όταν ποτίζετε, θα πρέπει να προσέχετε να το κάνετε μόνο όταν το χώμα στην επιφάνεια είναι στεγνό, με πολύ νερό και χωρίς να ξεχάσετε να αδειάσετε το πιατάκι στην βάση της γλάστρας.
Λόγω του υπέροχου σχήματός του, το ανθούριο αποτελεί ιδανική προσθήκη σε εντυπωσιακές ανθοσυνθέσεις που θέλουν να αποδώσουν έντονα συναισθήματα. Τα χαρακτηριστικά κόκκινα άνθη του σε συνδυασμό με τα εξίσου όμορφα τριαντάφυλλα και την εξωτική στερλίτσια στην ανθοσύνθεση Κόκκινο Πάθος δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, ιδανικό για να δώσετε τα συγχαρητήριά σας ή να εκφράσετε το "σ'αγαπώ". Το ροζ ανθούριο αναδεικνύεται στην Τροπική Αίγλη, μια πανέμορφη ανθοσύνθεση που κινείται σε αποχρώσεις του ροζ και του φούξια και ενδείκνυται για γιορτές, επετείους ή γενέθλια, ενώ ακόμα και το πράσινο ανθούριο μπορεί να ομορφύνει διακριτικά συνθέσεις όπως η Ακαταμάχητη γοητεία, στην οποία ισορροπεί με κομψό τρόπο το ροζ τριαντάφυλλο και τη σομόν ζέρμπερα. Δώστε λοιπόν ένα τροπικό άρωμα Χαβάης στον χώρο ή την περίστασή σας με ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου!
Εργαλεία
Προσβασιμότητας