Αναζήτηση...

Κυκλάμινα τα ευωδιαστά

Σχετικές κατηγορίες: κυκλάμινο γλάστρες

Τα μικρά αυτά λουλουδάκια με το λεπτό τους άρωμα και τα ντελικάτα πέταλα αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά φυτά του φθινοπώρου. Τα συναντάμε σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως. Είναι γνωστό πως η περίοδος ανθοφορίας τους είναι αρκετά μεγάλη καθώς βρίσκονται σε πλήρη άνθιση από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο! Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα λουλούδια που ανθίζουν κατά κανόνα την Άνοιξη, τα κυκλάμινα, ανθίζοντας αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου δίνουν το μήνυμα της ζωής και της ελπίδας.

Λίγα λόγια για το κυκλάμινο…
Κάθε σπίτι έχει και από μια γλάστρα με το όμορφο αυτό φυτό. Με χρώματα μωβ, ροζ, άσπρο ή και κόκκινο στολίζουν τα μπαλκόνια, τα περβάζια και λιγότερο τους κήπους. Δε φημίζονται για το έντονο άρωμά τους, θα λέγαμε πως έχουν μόνο μια απαλή μυρωδιά που για να τη μυρίσει κανείς θα πρέπει να πάει πολύ κοντά του. Τα φύλλα τους έχουν καρδιοειδή σχήμα και ένα χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν έχουν ρίζες όπως τα περισσότερα φυτά, αλλά βολβό (τη γνωστή σε όλους μας πατάτα).

Λίγα λόγια για την περιποίησή του…
Τα κυκλάμινα όμως όσο όμορφα και αν είναι έχουν μια ιδιαιτερότητα. Αγαπούν το κρύο και την υγρασία αλλά δεν αντέχουν στον πάγο και το χιόνι. Στο ύπαιθρο τα συναντούμε συνήθως να είναι προστατευμένα κάτω από τα δέντρα, στα σπίτια μας όμως τα τοποθετούμε πάντα σε γλάστρες. Για το λόγο αυτό λοιπόν τα κυκλάμινα δεν αντέχουν μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού. Στο σημείο όπου θα τοποθετήσουμε τη γλάστρα μας θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  1. Το μέρος να είναι φωτεινό αλλά ταυτόχρονα να μην είναι εκτεθειμένα απευθείας στο φως του ήλιου.
  2. Θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε έτσι το χώμα τους να είναι σχεδόν πάντα ελαφρά νωπό. Ρίξτε του λιγάκι νερό στο χώμα αλλά με προσοχή.
  3. Δε χρειάζονται καθημερινό πότισμα. Μια φορά κάθε τρείς-τέσσερις μέρες είναι πολύ καλά.
  4. Όταν αρχίσουν και μαραίνονται τα πέταλά του φροντίστε να κόψετε όλο το στέλεχος που εξέχει από το χώμα της γλάστρας και μην ανυσηχείτε.. στις αρχές του καλοκαιριού θα αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται.

Διακόσμηση…
Όπως είπαμε και πιο πάνω τα κυκλάμινα υπάρχουν σε πολλά χρώματα (μωβ, ροζ, άσπρο, κόκκινο) και δεδομένου ότι αποτελεί και ένα οικονομικό φυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναμείξουμε πολλά χρώματα μαζί. Προμηθευτείτε με γλάστρες όλων των σημάτων και μεγεθών και πειραματιστείτε τοποθετώντας δύο ή και τριών χρωμάτων κυκλάμινα. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει ιδίως σε περιόδους πλήρως ανθοφορίας!

Εργαλεία
Προσβασιμότητας