Αναζήτηση...

Τα οφέλη των λουλουδιών και των φυτών στη ζωή μας

Σχετικές κατηγορίες: φυτά γλάστρες λουλούδια
Δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις ή μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί πως κάτι καλό συμβαίνει όταν βρίσκεται κοντά στην φύση, τα φυτά και τα λουλούδια. Η όμορφη εικόνα ακόμη και ενός μικρού άνθους είναι ικανή να αφυπνίσει το αρχετυπικό μας ένστικτο εναρμόνισης με το φυσικό Σχέδιο, ενώ το θεσπέσιο άρωμά του πλημυρίζει τις αισθήσεις και σαγηνεύει τις σκέψεις μας. Τα οφέλη των λουλουδιών δεν είναι μόνο τα προφανή που βασίζονται σε αισθητικά κριτήρια, αλλά εκτείνονται σε περισσότερα επίπεδα και μας επηρεάζουν με βαθύτερο τρόπο.

Όταν ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας προκαλεί άγχη, αγωνίες και στεναχώριες, πολλές είναι οι φορές που στρεφόμαστε στην φύση για να ισορροπήσουμε τον εαυτό μας. Και όταν λέμε "στρεφόμαστε στη φύση", μπορεί να εννοούμε ακόμη και το πιο μικρό, αλλά ουσιώδες πράγμα, όπως το να βάλουμε ένα όμορφο μπουκέτο λουλουδιών μέσα στο σπίτι μας. Τα άνθη μέσα στο σπίτι όχι μόνο προσφέρουν από αισθητικής απόψεως, καθώς συνθέτουν μια πολύχρωμη και αρμονική εικόνα, αλλά η παρουσία τους "φωτίζει" τον χώρο, χαρίζει μια αίσθηση γαλήνης και ανακουφίζει από την καθημερινή ένταση με έναν τρόπο σχεδόν "μαγικό".

Επίσης, τα υπέροχα αρώματα που αναδύουν οι μικροί καλλωπιστές της φύσης, μόνο θετική επίδραση μπορούν να έχουν τόσο στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, το οποίο μοιάζει να ευωδιάζει, όσο και στον ίδιο τον εαυτό μας. Από την μία σίγουρα υπάρχουν αναμνήσεις που έχουμε συνδέσει με συγκεκριμένες μυρωδιές λουλουδιών και οι οποίες μπορούν να μας "ταξιδέψουν" σε ευχάριστες στιγμές, από την άλλη, τα φυσικά αρώματα δρουν ευεργετικά για το ίδιο μας το σώμα! Μάλιστα, πολλά άνθη χρησιμοποιούνται ακόμη και σαν φάρμακα σε διάφορες περιπτώσεις.

Τα λουλούδια μέσα στο σπίτι ή ακόμη περισσότερο τα φυτά στον κήπο ή την βεράντα, βοηθούν στην διατήρηση σωστότερων συνθηκών και υγιεινής στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του χώρου του σπιτιού μας. Το μικροκλίμα του ζωτικού μας πεδίου έστω και ανεπαίσθητα βελτιώνεται, ενώ σε συνδυασμό με την ομορφιά που προσφέρουν τα φυτά δημιουργούνται συνθήκες που μας κάνουν να ζούμε λίγο καλύτερα. Εάν διαθέτετε κάποιον μικρό κήπο ή μπαλκόνι με γλάστρες, η φροντίδα των φυτών μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η ενασχόληση έστω και λίγη ώρα καθημερινά με τις εργασίες κηπουρικής έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ψυχική υγεία και στις νοητικές λειτουργίες, όπως καταπολέμηση της κατάθλιψης. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως τέτοιου είδους δραστηριότητες μάλιστα παρατείνουν την διάρκεια ζωής και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους. Φυσικά υπάρχουν και συναισθηματικά οφέλη που οδηγούν σε μεγαλύτερη όρεξη για ζωή και σε πνευματική ηρεμία.

Τα λουλούδια πάντα θα μας συνοδεύουν στις σημαντικές μας στιγμές και θα ντύνουν την ζωή μας με τα χρώματα και τα αρώματά τους. Άλλωστε, τι πιο όμορφο, αγνό και τρυφερό, από το να χαρίσει κάποιος ένα λουλούδι στον άνθρωπο που έχει στην καρδιά του, ως την υπέρτατη έκφραση αγάπης;
Εργαλεία
Προσβασιμότητας