Αναζήτηση...

Διατηρήστε τα μπουκέτα λουλουδιών σας περισσότερο καιρό

Σχετικές κατηγορίες: λουλούδια

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου με θέμα τη συντήρηση κομμένων λουλουδιών, στο παρόν άρθρο θα ακολουθήσουν επιπλέον συμβουλές από τον Γρηγόρη Βούλγαρη, γεωπόνο-εδαφολόγο Γ.Π.Α. με MSc στην Γεωπληροφορική:

Μια ανθοδέσμη με όμορφα χρώματα και εξαίσια αρώματα πάντα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για το εσωτερικό ενός σπιτιού. Ωστόσο, τα κομμένα λουλούδια που θα μπουν σε ένα βάζο είναι ακόμα ζωντανοί οργανισμοί και για την καλή διατήρησή τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρειάζεται η απαραίτητη φροντίδα. Μάλιστα, υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα λουλούδια σας ακμαία και να τα χαρείτε για περισσότερο καιρό, μέχρι μοιραία να χάσουν την ζωντάνια τους και σταδιακά να μαραθούν. Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν όταν θα ξετυλίξετε το μπουκέτο που μόλις αγοράσατε ή σας έστειλαν για δώρο και πριν τοποθετήσετε τα όμορφα άνθη στον χώρο σας;

Για αρχή, έχει ιδιαίτερη σημασία το πού θα μπουν τα λουλούδια. Περιττό να πούμε πως το δοχείο θα πρέπει να είναι καθαρό, κάτι που επιτυγχάνεται εύκολα χρησιμοποιώντας απλά καθαριστικά για την κουζίνα που περιέχουν χλωρίνη ή άλλα παρόμοια προϊόντα. Το νερό θα πρέπει να έχει φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου και να είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο καθαρό και λιγότερο όξινο με μικρή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, καθώς το "μαλακό" νερό απορροφάται πιο εύκολα από τα φυτά. Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε κάποιον απιονιστή, καλό θα ήταν να τον αξιοποιήσετε. Κάτι ακόμα που μας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουμε το νερό όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από τα βακτήρια και τους μύκητες που αναπτύσσονται στα σημεία τομής των λουλουδιών και εμποδίζουν την θρέψη και την ανάπτυξή τους. Υπάρχουν διάφορα απλά κόλπα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες στο νερό του ανθοδοχείου χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά.

  1. Προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό του βάζου, ή προσθέτοντας περίπου 60ml αναψυκτικού σόδας, διατηρείτε τα λουλούδια σας περισσότερο.
  2. Προσθέτοντας ένα μίγμα από 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη με 2 κουταλάκια μηλόξυδο ή λευκό ξύδι, συνεισφέρετε τόσο στην θρέψη του φυτού όσο και στην προστασία από τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε μόνο τη ζάχαρη ή μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό (μαζί με τα υπόλοιπα) κάθε 2-3 μέρες.
  3. Βάλτε ένα χάλκινο νόμισμα μέσα στο νερό. Ο χαλκός βοηθάει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων και σε συνδυασμό με έναν κύβο ζάχαρης, πετυχαίνετε τόσο προστασία όσο και θρέψη.
  4. Τα φρεσκοκομμένα λουλούδια μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο εάν προσθέσετε 3 σταγόνες χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό (καταπολεμάει τα βακτήρια). Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο μίγμα 1 κουταλάκι ζάχαρη. Για παρόμοια αποτελέσματα (ειδικά σε τριαντάφυλλα) υπάρχει και η εγγυημένη συνταγή του να διαλύσετε μια ασπιρίνη στο νερό πριν βάλετε τα λουλούδια μέσα στο βάζο. Αλλαγή του μίγματος του νερού εδώ γίνεται κάθε λίγες μέρες.
  5. Ένας ακόμη εναλλακτικός τρόπος προστασίας του φυτού από βλαβερούς μικροοργανισμούς και ταυτόχρονης θρέψης του είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες βότκα (ή κάποιο άλλο "καθαρό" οινοπνευματώδες) και λίγη ζάχαρη. Εδώ αλλάζετε το νερό με την βότκα και τη ζάχαρη κάθε μέρα.

Αφού λοιπόν ετοιμάσατε το δοχείο σας με το νεράκι του, πριν τοποθετήσετε τα λουλούδια μην ξεχάσετε να τα κόψετε προσεκτικά με πλάγια τομή (45 μοίρες) στην άκρη τους με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι. Με αυτό τον τρόπο κοπής μεγιστοποιείτε την επιφάνεια από την οποία θα αρχίσει τα τρέφεται το φυτό. Επίσης αφαιρέστε τυχόν ταλαιπωρημένα φύλλα (αν υπάρχουν) ή πέταλα από το άνθος (μόνο στα τριαντάφυλλα).

Τα λουλούδια θα πρέπει αμέσως μόλις τα κόψετε να τοποθετηθούν στο νερό, καθώς εκτός του ότι θέλουμε να εμποδίσουμε την είσοδο αέρα στα αγγεία του στελέχους που θα δημιουργήσει προβλήματα την κατανάλωση νερού, αρχίζουν άμεσα οι διαδικασίες καταπολέμησης του "τραυματισμού" στον βλαστό οι οποίες μπορεί να φράξουν τις ηθμαγγειώδεις δεσμίδες. Από εκεί και πέρα, σε κάθε αλλαγή νερού κόβετε εκ νέου περίπου στο ένα εκατοστό το στέλεχος για να αναζωογονήσετε τα κύτταρα.

Καλό είναι να βυθίσετε τα λουλούδια στο νερό έτσι ώστε να βρίσκονται τα στελέχη τους κατά τα 3/4 περίπου εντός αυτού. Εάν δεν έχετε το ανάλογο σε ύψος βάζο και τα άνθη είναι μακρύτερα, τότε μπορείτε να τα κόψετε στο κατάλληλο ύψος, πάντα με πλάγια τομή.

Αφαιρείτε τυχόν φύλλα που έχουν πέσει στο νερό του βάζου γιατί η παρουσία τους ευνοεί τη ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.

Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τις ακραίες τιμές θερμοκρασίας. Η ζέστη θα επιταχύνει την μάρανση των ανθέων, έτσι είναι προτιμότερο η ανθοδέσμη σας να βρίσκεται μακριά από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως ή σε άλλες πηγές θερμότητας, όπως πχ. καλοριφέρ. Ιδανικές συνθήκες είναι μια δροσερή θερμοκρασία δωματίου.

Με αυτές τις απλές συμβουλές σας εγγυόμαστε πως θα διατηρήσετε τα λουλούδια σας πιο υγιή και φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να τα χαρείτε με τα άτομα που αγαπάτε!

Εργαλεία
Προσβασιμότητας