Αναζήτηση...

Φρέζες και η συντήρηση τους

Σχετικές κατηγορίες: φυτά λουλούδια

Οι φρέζες ή αλλιώς η φρέζια (γένος Fressia), είναι ένα βολβώδες φυτό που μας έρχεται από τα νοτιοανατολικά εδάφη Αφρικής, από την Κένυα μέχρι και την Νότιο Αφρική. Οι φρέζες διαθέτουν πανέμορφα άνθη με πολύ όμορφο και έντονο άρωμα που σίγουρα στους περισσότερους φέρνει στο νου αμέσως την άνοιξη. Εξαιτίας του χαρακτηριστικού τους αυτού, οι φρέζες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε στολισμούς εκδηλώσεων τούτη την εποχή αλλά και γενικότερα στην παραγωγή καλλυντικών και αρωματικών προϊόντων.

Όπως αναφέραμε ήδη, οι φρέζες είναι βολβώδη φυτά και ανήκουν στα φθινοπωρινά ποώδη καλλωπιστικά ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Αυτό σημαίνει πως για να απολαύσετε τις πολύχρωμες φρέζες σας την άνοιξη, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για την φύτευσή τους το προηγούμενο φθινόπωρο. Εναλλακτικά βεβαίως, μπορείτε να αγοράσετε την κατάλληλη εποχή τα όμορφα αυτά λουλούδια και να διακοσμήσετε τον κήπο, την βεράντα σας ή την εκδήλωσή σας!

Ουσιαστικά οι φρέζες είναι μικροί βολβοί οι οποίοι αφού φυτεύουν το φθινόπωρο ξεκινούν να ανθίζουν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, ενώ τα άνθη του ενήλικου φυτού διαρκούν περίπου για έναν μήνα. Μπορείτε να φυτεύεστε του βολβούς της φρέζιας τόσο κατευθείαν στο έδαφος (πχ. στην αυλή σας) όσο και σε γλάστρες.

Όσον αφορά το έδαφος, γενικά τα βολβώδη φυτά απαιτούν γόνιμα και ελαφριά εδάφη για να βλαστήσουν, πλούσια σε οργανική ουσία αλλά και με καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι βολβοί. Τα ίδια ισχύουν και για τις φρέζες, με την διαφορά ότι οι μεγάλες ποσότητες οργανικής ουσίας στο έδαφος εδώ θα οδηγήσουν σε πολλά φύλλα και λίγα άνθη, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Ένα καλό βάθος φύτευσης για τους βολβούς είναι στα 2,5 με 5 εκατοστά, με περίπου 8-10 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους. Καλό είναι το σημείο που βάζετε τις φρέζες να το βλέπει ο ήλιος ή να υπάρχει μια ελαφρά σκιά. Να σημειώσουμε εδώ πως η φρέζια είναι φυτό ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ακατάλληλο για τις περιοχές που ο υδράργυρος πέφτει κάτω από τους 0 °C. Όσον αφορά το πότισμα, δεν χρειάζεται πολύ νερό ειδικά αν οι βολβοί σας εκτίθενται στην βροχή, και να θυμάστε πως αν το χώμα δεν στεγνώνει καλά και υπάρχει πολλή υγρασία θέτετε σε κίνδυνο το φυτό.

Εφόσον φυτεύετε τις φρέζες σας σε γλάστρες, ισχύουν πάνω-κάτω οι ίδιες βασικές αρχές. Σε μια κλασική πήλινη γλάστρα διαμέτρου 13 εκατοστών μπορείτε να βάλετε έξι βολβούς στο ίδιο βάθος περίπου που είπαμε παραπάνω (2,5 με 5 cm) ενώ για τοποθέτηση σε μεγαλύτερη γλάστρα ακολουθείστε την αντιστοιχία των αποστάσεων που αναφέραμε. Φροντίστε το χώμα να είναι μαλακό, εμπλουτισμένο με ένα κοινό λίπασμα και με καλή αποστράγγιση του νερού. Το ιδανικό υπόστρωμα για τη φύτευση της Φρέζιας σε φυτοδοχεία είναι μείγμα κηποχώματος, φυλλοχώματος και καλοχωνεμένης κοπριάς σε ίσες αναλογίες.

Να πούμε εδώ πως εάν αγοράσετε βολβούς θα πρέπει να επιλέξετε τους πιο σκληρούς στην αίσθηση και αυτούς που δείχνουν περισσότερο υγιείς. Στην περίπτωση της φύτευσής τους στο έδαφος, μετά το τέλος της ανθοφορίας και αφού ξεραθούν τα φυτά, μπορείτε να απομακρύνετε το ξερό υπέργειο μέρος τους και απλά να τους αφήσετε... ήσυχους εκεί που βρίσκονται και να περιμένετε την επόμενη άνοιξη για να ανθίσουν ξανά, αν και με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως η ανάπτυξη των φυτών να είναι περιορισμένη. Εάν βρίσκονται σε γλάστρες, καλό είναι να τους βγάλετε, να τους σκουπίσετε με προσοχή από το περιττό χώμα και να τους φυλάξετε σε αεροστεγή σακουλάκια σε κάποιο σκοτεινό σημείο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο για να τους φυτέψετε ξανά. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι φρέζες ανήκουν στην κατηγορία των φυτών που δεν απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες κατά την ανάπτυξή τους και ειδικά στο κλίμα της χώρας μας, το οποίο τις ευνοεί. Ακόμη και κάποιος με λίγες γνώσεις κηπουρικής μπορεί να απολαύσει την Άνοιξη τα πανέμορφα άνθη τους -τα οποία μάλιστα έρχονται σε θαυμαστή ποικιλία χρωμάτων- και το έντονο θεσπέσιο άρωμά τους. Αν από την άλλη δεν έχετε την υπομονή να τις καλλιεργήσετε μόνοι σας, μπορείτε πάντα να αγοράσετε τα λουλούδια τους τα οποία είναι χάρμα οφθαλμών και πολύ ευωδιαστά την περίοδο της Άνοιξης.

Εργαλεία
Προσβασιμότητας