Αναζήτηση...

Εξωτερικοί χώροι και φυτά

Σχετικές κατηγορίες: φυτά λουλούδια στολισμοί

Όταν μιλάμε για φυτά εξωτερικού χώρου αναφερόμαστε σε φυτά που μπορούν να τοποθετηθούν στο μπαλκόνι, την βεράντα, τον κήπο, την ταράτσα ακόμα και σε κάποιον ημιυπαίθριο χώρο. Όλοι αυτοί οι χώροι αποτελούν τα "όρια" της ιδιωτικής μας ιδιοκτησίας με τον υπόλοιπο κόσμο και εκτός του ότι αντανακλούν την εικόνα μας, λειτουργούν σαν ένα πέπλο που αγκαλιάζει την καθημερινότητά μας. Επομένως, φροντίζοντας τους εξωτερικούς χώρους και διαμορφώνοντάς τους κατάλληλα μπορούμε να αναβαθμίσουμε έστω και σε μικρό βαθμό την ποιότητά της ζωής μας, ακόμη και μέσα από μικρές λεπτομέρειες.

Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να διανθίσουμε όμορφα το τοπίο που μας περιβάλλει είναι φυσικά το πράσινο, τα πολύχρωμα φυτά και τα όμορφα λουλούδια. Ένας εξωτερικός χώρος είναι προφανώς περισσότερο εκτεθειμένος σε πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες και διάφορους περιβαλλοντικούς εχθρούς σε σχέση με το εσωτερικό του σπιτιού, αλλά παράλληλα μπορεί να παρέχει σε αφθονία φυσικό φως και εκμεταλλεύεται άμεσα την υγρασία, τον αέρα κλπ. Έτσι, τα φυτά που θα τοποθετήσουμε σε αυτά τα σημεία του σπιτιού μας συνίσταται να είναι τα κατάλληλα, ώστε να μπορούν τόσο να δείξουν μια ανθεκτικότητα όσο και να εκμεταλλευτούν τις φυσικές συνθήκες.

Ο πιο "συνηθισμένος" και "καθημερινός" εξωτερικός χώρος είναι το μπαλκόνι, όπου στην χώρα μας και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σε κάθε σπίτι, έστω και σε πολύ περιορισμένο μέγεθος. Το μπαλκόνι είναι σίγουρα το πρώτο σημείο στο οποίο θα σκεφτούμε να τοποθετήσουμε γλάστρες και φυτά, τόσο για αισθητικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους. Εκτός του ότι ομορφαίνουμε τον χώρο μας και δημιουργούμε ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα, μειώνουμε τον θόρυβο που ηχορυπαίνει το εσωτερικό του σπιτιού, συμβάλλουμε (έστω και ελάχιστα) σε ένα πιο ευνοϊκό μικροκλίμα στο περιβάλλον μας και δημιουργούμε ένα σημείο του σπιτιού ικανό να μας χαλαρώσει και να μας ξεκουράσει. Εάν διαθέτετε ένα μεγαλύτερο μπαλκόνι και την δυνατότητα να το γεμίσετε με φυτά και γλάστρες, η ενασχόλησή σας και μόνο με την φροντίδα τους μπορεί να το μετατρέψει σε ένα μικρό ατομικό "ησυχαστήριο"! Τέλος, γεμίζοντας τους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών μας όπως μπαλκόνια, βεράντες ή ακόμα και ταράτσες με πράσινο, συμβάλλουμε στην αισθητική αναβάθμιση της γύρω περιοχής.

Εάν ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν σπίτια με ευρύτερο εξωτερικό χώρο, όπως πχ. έναν κήπο, μια αυλή ή κάποιον ακάλυπτο σε πολυκατοικία, τα φυτά θα πρέπει να παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωσή του. Εάν δημιουργήσετε έναν χώρο πρασίνου με φροντίδα και με ισορροπία σε σχέση με το κτίριο και τις υπόλοιπες κατασκευές του εξωτερικού περιβάλλοντος, μπορείτε να συμβάλλετε οικολογικά στο τοπίο αλλά και να απολύσετε ένα αισθητικά αναβαθμισμένο αποτέλεσμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η επιλογή των φυτών γίνεται μάλιστα πιο ευρεία, καθώς η μεγαλύτερη άνεση χώρου όπως και η δυνατότητα ενδεχομένως να φυτέψετε κατευθείαν στο χώμα αυξάνουν τις επιλογές σε πιο μεγάλα φυτά, δενδρύλλια ή ακόμα και δένδρα. Μάλιστα, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες των φυτών αυτών μπορείτε να τα συνδυάσετε ώστε να λειτουργούν σαν ένα μικρό οικοσύστημα. Για παράδειγμα, φυτεύοντας δένδρα στις μεριές του κήπου που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, εξασφαλίζετε ηλιακή προστασία και υγρασία στα λουλούδια που μεγαλώνουν κάτω από τα κλαδιά τους.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να εξασκήσετε τις κηπουρικές σας γνώσεις για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη των φυτών στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας.

Εργαλεία
Προσβασιμότητας