Αναζήτηση...

Η κρυφή κοινωνική ζωή των φυτών

Σχετικές κατηγορίες: φυτά λουλούδια

- Το άρωμα του φρεσκοκομμένου γρασιδιού φέρνει στο νου τις καλοκαιρινές διακοπές και τα πικνίκ στα πάρκα, δηλαδή προκαλεί ευχάριστους συνειρμούς σε εμάς τους ανθρώπους.
- Για τα φυτά όμως, αυτή η ίδια μυρωδιά αποτελεί προάγγελο σοβαρού κινδύνου.
- Όταν ένα φυτό τραυματίζεται, πχ. από τις λεπίδες ενός χορτοκοπτικού μηχανήματος ή από μία πολύ πεινασμένη κάμπια, διάφορες χημικές ουσίες από τις πληγές διαχέονται στην ατμόσφαιρα και κολλάνε στις μύτες μας όπως και στα φύλλα και τα στελέχη των διπλανών φυτών.
- Μετά από πολλές γενεές, τα φυτά έχουν μάθει να "ακούνε" αυτά τα ερεθίσματα και έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να ερμηνεύουν κάθε διαφορετικό συνδυασμό χημικών συστατικών σαν την "υπογραφή" μιας συγκεκριμένης επικείμενης απειλής.
- Η μυρωδιά που αντιστοιχεί στις κάμπιες για παράδειγμα, οδηγεί φυτά όπως η τομάτα ή ο καπνός να παράγουν πικρές τοξίνες στα φύλλα τους, κάνοντάς τα δυσάρεστα στην γεύση.
- Τα φυτά μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν ενεργητικά.
- Ορισμένα, όπως το καλαμπόκι ή το βαμβάκι, μπορούν να "καλέσουν" άλλα ζώα για την προστασία τους. Απελευθερώνοντας χημικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα προσελκύουν παρασιτικές σφήκες, οι οποίες τοποθετούν τα αυγά τους στις θρεπτικές κάμπιες και στη συνέχεια οι προνύμφες τις τρώνε από μέσα προς τα έξω. Ομαδική δουλειά!
- Τα φυτά επίσης "κουτσομπολεύουν" και κάτω από το έδαφος. Εάν σφραγίσετε τα υπέργεια μέρη φυτών της τομάτας με αεροστεγή πλαστικά καλύμματα και υποβάλλετε ένα από αυτά σε μια βλαβερή ασθένεια των φύλλων, τα υγιή φυτά θα αντιληφθούν το πρόβλημα του γειτονικού τους φυτού και θα ξεκινήσουν να παράγουν αντιβιοτικές ενώσεις.
- Δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιον τρόπο πραγματοποιείται αυτή η επικοινωνία, αλλά πιθανώς οφείλεται στο μαζικό δίκτυο από ωφέλιμους μύκητες, οι οποίοι βοηθούν τις ρίζες των φυτών να απορροφήσουν και να μοιραστούν νερό και θρεπτικά συστατικά.
- Ωστόσο, τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά που μαθαίνουν για τους γείτονές τους για κακούς σκοπούς. Τα παρασιτικά φυτά της κουσκούτας ανιχνεύουν και κατευθύνονται προς τους ξενιστές της αρεσκείας τους, αντί να αναπτύσσονται τυφλά. Ένα άλλο ζιζάνιο αναπτύσσει με κάποιον τρόπο φύλλα με διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, για να ταιριάζουν με αυτά του δέντρου ή του θάμνου στον οποίο παρασιτεί, χρησιμοποιώντας τον ξενιστή τόσο για στήριξη, όσο και για καμουφλάζ.
- Όποιος και αν είναι ο σκοπός, αυτοάμυνα, παρασιτισμός ή μιμητισμός, τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύπλοκα κοινωνικά δίκτυα, πολύ πριν το facebook, τα sms ή ακόμα και...
- Αντίθετα από ότι πιστεύατε, εμείς πήραμε ένα "φύλλο" από το δικό τους βιβλίο!

Εργαλεία
Προσβασιμότητας