Αναζήτηση...

Η ζέρμπερα και ιδέες για δώρο

Σχετικές κατηγορίες: ζέρμπερες λουλούδια γυναικείο δώρο
Ζέρμπερα Τα τελευταία χρόνια η ζέρμπερα αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές φυτό στην επιλογή στολισμών και ανθοσυνθέσεων. Μπορεί να μην θεωρείται κλασικό λόγω... παράδοσης όπως τα τριαντάφυλλα ή οι τουλίπες, αλλά προτιμάται όλο και περισσότερο χάρης στην ομορφιά και την χρωματική ποικιλία των ανθέων της. Η καταγωγή της ζέρμπερας είναι από τις θερμότερες περιοχές του πλανήτη όπως κυρίως η Αφρική αλλά και οι Ινδίες, για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στης συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό πχ. εντός ενός ανθοδοχείου. Η ζέρμπερα, της οποίας το βοτανικό όνομα είναι Gerbera jamesonii, ανήκει στην οικογένεια Compositae και είναι φυτό πολυετές και ποώδες. Μπορεί επίσης να την γνωρίζετε με την ονομασία αφρικάνικη μαργαρίτα, η οποία υποδηλώνει την καταγωγή της και περιγράφει το χαρακτηριστικό σχήμα των ανθέων της.

Μεγάλο ατού της ζέρμπερας είναι ότι έρχεται σε διάφορα χρώματα και παραλλαγές σχήματος, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες. Σε γενικές γραμμές οι ζέρμπερες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα άνθη και την μορφή τους. Υπάρχουν αυτές με τα μονά άνθη, (όπως οι Fleur, Blossom ή Clementine), αυτές με τα διπλά άνθη (Hildegard, Marieen, Bingo) και τέλος αυτές με σκούρο κέντρο (όπως οι Rosetta, Fabio, Kaukasus). Συνήθως οι ποικιλίες με μονά άνθη είναι και αυτές που προτιμούνται περισσότερο και θεωρούνται πιο αντιπροσωπευτικές πλέον. Όσον αφορά τα χρώματα, δεν υπάρχει γούστο ή συνδυασμός που να μην ικανοποιείται από τις ζέρμπερες, καθώς τα άνθη τους καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα αποχρώσεων. Κόκκινα, κίτρινα, λευκά, φούξια, ροζ, πορτοκαλί, μωβ, δίχρωμα και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας! Όπως είπαμε λόγω και καταγωγής, η ζέρμπερα θέλει το ζεστό κλίμα και εάν φυτευτεί σε γλάστρα χρειάζεται σημεία με άφθονο ηλιακό φως, ελαφρώς όξινο χώμα αλλά και μέτριο πότισμα, καθώς δεν αντέχει την υπερβολική εδαφική υγρασία. Ιδανικό πότισμα είναι όχι απευθείας πάνω στο φυτό, αλλά με σταγόνα και με εφαρμογή μόνο στο χώμα.

Η ζέρμπερα εκτός λοιπόν από "ευέλικτο" φυτό είναι και ιδιαίτερα οικονομικό, έτσι μπορείτε να την προτιμήσετε σε πραγματικά πάρα πολλές περιστάσεις. Είναι ιδανικό τόσο για στολισμούς και γιορτές όπου χρειάζεστε ποσότητα και ενδεχομένως χρωματική ποικιλία, όσο και για να αγοράσετε ένα απλό μικρό μπουκέτο για να στείλετε το πιο απλό σας μήνυμα. Επίσης, η πληθώρα των διαθέσιμων χρωμάτων της και το σχήμα των ανθέων της το οποίο δεν είναι υπερβολικό, την καθιστά ιδανική για ανθοσυνθέσεις όπου συνδυάζεται ή πλαισιώνει πιο "έντονα" άνθη όπως το τραντάφυλλο ή το λίλιουμ, χαρίζοντάς μας μια πραγματικά πανέμορφη οπτική πανδαισία. Επίσης μπορείτε απλά να την αγοράσετε για να την θαυμάζετε σε μια γλάστρα ή σε ένα βάζο στο σπίτι σας, καθώς όπως είπαμε είναι ένα λουλούδι πολύ καλά προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας. Να προσθέσουμε εδώ πως υπάρχει και μια πιο μικρή σε μέγεθος παραλλαγή που λέγεται ζερμπερίνι, το οποίο χρησιμοποιείται συνδυαστικά συνήθως σε στολισμούς γάμων και παρόμοιες εκδηλώσεις. Σε γενικές γραμμές η ζέρμπερα είναι όπως καταλαβαίνετε παντός καιρού και για κάθε γούστο, για αυτό το λόγο έχει γίνει τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια!
Εργαλεία
Προσβασιμότητας