Αναζήτηση...

Λιπάσματα και άλλα δυναμωτικά

Σχετικές κατηγορίες: κυκλάμινο αζαλέα φυτά γλάστρες ζέρμπερες
Τα φυτά μας στον κήπο ή το μπαλκόνι συνήθως πέρα από την φροντίδα και την αγάπη που τους δείχνουμε, χρειάζονται κάποια λίπανση ή διάφορα συστατικά που θα τα θρέψουν, θα τα ενισχύσουν και θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν ομαλά. Υπάρχουν διάφορα είδη λιπασμάτων και πολλά υλικά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε (προφανώς ανάλογα και με τις εκάστοτε ανάγκες των φυτών μας) για να συνεισφέρουμε άμεσα και ουσιαστικά στην ανάπτυξή τους.
Αρχικά, επειδή στα σύγχρονα νοικοκυριά έχουμε διάφορα υπολείμματα από την κουζίνα μας που συνήθως τα πετάμε στα σκουπίδια, αλλά και επειδή πλέον υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε διάφορα προϊόντα, μπορούμε με εντελώς φυσικό τρόπο να αξιοποιήσουμε καθημερινά υλικά για να βοηθήσουμε τα φυτά μας. Τέτοια φυσικά "λιπάσματα" είναι:

Καφές

Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν άζωτο και μεταλλικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στα φυτά ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξή τους, αλλά και συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο και χαλκό. Επομένως μπορείτε να ανακατέψετε μικρές ποσότητες υπολειμμάτων καφέ στο χώμα (μία κουταλιά της σούπας για γλάστρες ή ένα φλιτζάνι για τον κήπο), καλύτερα εφόσον έχουν στεγνώσει εντελώς και σε φυτά που ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον ή σε αλκαλικά χώματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσφέρετε άζωτο στα φυτά σας εάν υπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης.

Φλούδες μπανάνας

Πρόκειται για ένα υπόλειμμα που σχεδόν πάντα το πετάμε στα σκουπίδια αλλά είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα συστατικό απαραίτητο στα φυτά για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν. Μπορείτε να πάρετε μια φλούδα μπανάνας και να την θάψετε στο χώμα κοντά στο ριζικό σύστημα του φυτού ή ακόμα και να την αφήσετε απλά στην γλάστρα, αν και έτσι ενδέχεται να προσελκύσετε απρόσκλητους επισκέπτες (έντομα, μυγάκια κλπ.).

Τσόφλια αυγών

Όπως είναι γνωστό, τα τσόφλια αποτελούνται σχεδόν εξολοκλήρου από ασβέστιο. Μπορείτε να τα κρατήσετε, να τα διαλύσετε σε σκόνη (πχ. στο μπλέντερ) και να την απλώσετε γύρω από το φυτό σας, όταν εντοπίσετε έλλειψη ασβεστίου (πχ. καχεκτικά στελέχη και κιτρινισμένα φύλλα). Άλλα υπολείμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι: χαμομήλι (σαν δυναμωτικό λίπασμα στα κηπευτικά), τσάι (περιέχει θρεπτικές ουσίες και μέταλλα που δίνουν πιο "ζωηρά" φυτά ειδικά στις τριανταφυλλιές), νερό στο οποίο βράσατε χόρτα ή πατάτες (ειδικά ένα βράσετε τσουκνίδες θα έχετε ένα καλό παρασκεύασμα που θα βοηθήσει τα φυτά να αντιμετωπίσουν τις αφίδες και όχι μόνο), ενώ μπορείτε να κάνετε μια "σπιτική κομποστοποίηση" εάν σε μια γωνιά του κήπου σας θάβετε όλα τα οργανικά υπολείμματα των τροφών σας. Σε μερικούς μήνες θα έχετε δημιουργήσει ένα πολύ δυναμωτικό λίπασμα για τα φυτά σας.
Όσον αφορά τα λιπάσματα του εμπορίου τώρα, γενικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αρχικά όταν το χώμα του κήπου σας είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Στους μικρούς λαχανόκηπους για παράδειγμα, ιδανική θεωρείται η λίπανση κατά την προετοιμασία του εδάφους με την προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς ή χούμου που θα εξασφαλίσει στα λαχανικά, στα φρούτα και στους διάφορους καρπούς την σωστή και υγιή ανάπτυξη τους.
Από εκεί και πέρα καλό είναι να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό εάν παρατηρήσετε προβλήματα κατά την ανάπτυξη των φυτών σας, έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει στο κατάλληλο σκεύασμα για την κάθε περίπτωσή. Όταν χορηγείτε ένα λίπασμα θα πρέπει να ακολουθείτε τις δοσολογίες που συνιστά η συσκευασία του προϊόντος χωρίς να οδηγείστε σε ανεπαρκείς λιπάνσεις αλλά ούτε και υπερβολές που θα "κάψουν" το φυτό. Ιδανικές εποχές λίπανσης γενικά είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, όταν δηλαδή ξέρουμε πως δεν θα ακολουθήσουν άμεσα ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τέλος, σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και ο τρόπος που ρίχνουμε το λίπασμα στο φυτό μας, προσέχοντας τα παρακάτω:
  • Καθαρίζουμε το χώρο γύρα από την βάση του στελέχους του φυτού πριν την εφαρμογή
  • Εφαρμόζουμε το λίπασμα στο χώμα προσέχοντας να μην το σπαταλήσουμε ρίχνοντάς το στα φύλλα ή τα κλαδιά
  • Ανακατεύουμε ελαφρά το χώμα μετά την εφαρμογή για να βοηθήσουμε την απορρόφησή του
  • Προσέχουμε την δοσολογία, αποφεύγουμε τις υπερβολές, αλλά και τις... τσιγγουνιές!
  • Καλό είναι να φοράμε γάντια για να μην έρθουμε σε απευθείας επαφή με το λίπασμα
  • Μετά την λίπανση φροντίζουμε για ένα πότισμα
Εργαλεία
Προσβασιμότητας