Αναζήτηση...

Μεταφυτεύσεις

Σχετικές κατηγορίες: εποχές φυτά λουλούδια

Μεταφύτευση είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία μεταφοράς ενός φυτού που έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται είτε από ένα δοχείο (πχ. μια γλάστρα) σε κάποιο μεγαλύτερο, είτε απευθείας στο χώμα (πχ. στον κήπο ή στον αγρό). Η ανάγκη που οδηγεί στην εργασία αυτή μπορεί να ποικίλει ανάλογα την κάθε περίπτωση, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι τα φυτά είναι ζωντανοί και συνεχώς αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, τόσο υπόγεια (ρίζες) όσο και υπέργεια (στελέχη, φυτά και άνθη).

Όταν μιλάμε για μεταφυτεύσεις στα φυτά του σπιτιού μας συνήθως μιλάμε για περιπτώσεις όπου το φυτό μας δεν έχει τον απαραίτητο χώρο που χρειάζεται ή έχουν εξαντληθεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο υπόστρωμα , με αποτέλεσμα να παρουσιάζει προβλήματα στην ανάπτυξή του. Όταν βλέπουμε ρίζες να αναπτύσσονται εκτός του χώματος, όταν υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων και περιπτώσεις ξήρανσης ή παρατηρούμε πως το φύλλωμα είναι πολύ μεγαλύτερο σε όγκο από την γλάστρα μας, μάλλον κρίνεται απαραίτητη η διαδικασία της μεταφύτευσης για να "αναπνεύσει" το φυτό μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν κάνουμε την συγκεκριμένη εργασία για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και σωστή.

Αρχικά να δούμε πότε είναι η ιδανική περίοδος για μεταφυτεύσεις. Ειδικά στα καλλωπιστικά φυτά, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε περιόδους χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και κλιματικές συνθήκες, επομένως μιλάμε σε γενικές γραμμές για το φθινόπωρο και τα τέλη του χειμώνα. Εκτός του ότι το κλίμα είναι πιο ήπιο αυτούς τους μήνες του χρόνου, υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο περιβάλλον, ενώ το φυτό παρουσιάζει τότε μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι θα δεχθεί πιο ομαλά την μετάβαση. Ωστόσο, εάν κριθεί απαραίτητο να γίνει μεταφύτευση κάποια στιγμή πχ. μέσα στο καλοκαίρι, καλό θα είναι να επιλέξουμε μια απογευματινή ώρα σε μέρα με συννεφιά και να φροντίσουμε στην συνέχεια για συχνά ποτίσματα.

Κατά την διαδικασία της μεταφύτευσης θα πρέπει να ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα (Εφόσον μιλάμε για μεταφύτευση σε γλάστρα):

  1. Αρχικά επιλέγουμε την γλάστρα στην οποία θα μεταφυτεύσουμε το φυτό μας, η οποία θα πρέπει να διαθέτει τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Καλό είναι να επιλέξουμε μία γλάστρα τουλάχιστον δύο νούμερα μεγαλύτερη, αλλά όχι υπερβολικά μεγάλη, καθώς θα υπάρχει δυσαρμονία στην ανάπτυξη της ρίζας με αυτή του στελέχους. Αν η γλάστρα είναι χρησιμοποιημένη, θα πρέπει να την καθαρίσετε πολύ καλά.
  2. Χρησιμοποιούμε ένα κατάλληλα κομμένο κομμάτι ύφασμα ή ακόμα καλύτερα ειδικό γεωύφασμα και το τοποθετούμε στην βάση της γλάστρας. Στην συνέχεια βάζουμε μία στρώση από ελαφρόπετρα ή χαλίκια για να υπάρχει καλή στράγγιση του νερού. Σκεπάζουμε εκ νέου το στρώμα αυτό με το ύφασμα που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως.
  3. Βάζουμε στην γλάστρα μια ποσότητα του κατάλληλου χώματος για το φυτό που θέλουμε να μεταφυτεύσουμε, υπολογίζοντας και το χώμα που θα υπάρχει στις ρίζες του από την προηγούμενη γλάστρα.
  4. Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό από την προηγούμενη γλάστρα με το χώμα επικολλημένο στο ριζικό σύστημα, είτε χτυπώντας την ελαφρά για να "ξεκολλήσει" το χώμα, είτε κόβοντάς την εάν είναι πλαστική.
  5. Τοποθετούμε το φυτό στην νέα του γλάστρα και προσθέτουμε το νέο χώμα μέχρι να την γεμίσουμε, συμπιέζοντας ελαφρά, με προσοχή να μην μεταφέρουμε μεγάλη πίεση στο χώμα των ριζών.
  6. Ποτίζουμε πολύ καλά μέχρι να δούμε λίγο νερό στο πιάτο στην βάση της γλάστρας και φυσικά φροντίζουμε στην συνέχεια κανονικά το φυτό και το παρακολουθούμε για τυχόν προβλήματα.
  7. Την ίδια περίπου διαδικασία ακολουθούμε και στις μεταφυτεύσεις στον κήπο, όπου φροντίζουμε το φυτό μας να έχει μια μπάλα χώματος γύρω από το ριζικό του σύστημα και το τοποθετούμε σε λάκκο, την βάση του οποίου έχουμε εμπλουτίσει με κομπόστ, χούμο ή χωνεμένη κοπριά. Η μεταφύτευση είναι μια πολύ σημαντική διεργασία και δεν θα πρέπει να οδηγούμαστε σε αυτήν ελαφρά τη καρδία. Εάν ωστόσο ακολουθήσουμε σωστά τα βήματα της διαδικασίας και σεβαστούμε τις ανάγκες του φυτού, θα εξασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξή του.

Εργαλεία
Προσβασιμότητας