Αναζήτηση...

Εσωτερικοί χώροι και φυτά

Σχετικές κατηγορίες: φυτά στολισμοί

Οι εσωτερικοί χώροι είναι πολύ σημαντικό να αποπνέουν αρμονία, υγεία και καλή αισθητική. Ειδικά εάν μιλάμε για το σπίτι του καθενός μας, ο χώρος και ο τρόπος που τον διαμορφώνουμε παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής μας. Ένα βρώμικο και ακατάστατο σπίτι, εκτός από πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί, αποπνέει μια "άρρωστη" ατμόσφαιρα που προκαλεί δυσφορία και κακή διάθεση. Εάν μιλάμε για τον χώρο εργασίας μας, ίσως και να υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ακόμα πιο σημαντικό να διακατέχεται από μια θετική αύρα στον αέρα, καθώς εκτός από την παραγωγικότητα, επηρεάζεται και η ψυχική μας ηρεμία και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Ο πιο εύκολος, απλός και προφανής τρόπος για να δώσουμε μια όμορφη εικόνα στους εσωτερικούς μας χώρους, είναι βεβαίως τα φυτά. Παρόλο που με μια πρώτη σκέψη θα φανταζόταν κανείς ότι οι συνθήκες σε ένα κλειστό περιβάλλον δεν είναι ιδανικές για αυτά, καθώς χρειάζονται ενδεχομένως άπλετο ήλιο, μπόλικο νερό και καθαρό αέρα, υπάρχουν πολλά φυτά που είναι κατάλληλα για τέτοιους χώρους και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να τα διατηρούμε εκεί παρά εκτεθειμένα απευθείας στο περιβάλλον.

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να αντιληφθούμε τα οφέλη από τα φυτά εσωτερικού χώρου στην ζωή μας. Πρώτο και προφανές έρχεται το αισθητικό όφελος, καθώς τα άνθη και τα λουλούδια ομορφαίνουν τον χώρο, του δίνουν ζωντάνια και φέρνουν όσο είναι δυνατόν μια μεγαλύτερη φυσική αρμονία στο περιβάλλον. Κάτι τέτοιο φυσικά έχει άμεσο αντίκτυπο στην εσωτερική μας υγεία, καθώς τα φυτά βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και στην συγκέντρωσή μας και φροντίζουν για την νοητική μας ηρεμία. Με πιο απλά λόγια, ξεκουραζόμαστε καλύτερα στο σπίτι και είμαστε πιο παραγωγικοί στην εργασία μας.

Ακόμα και επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα φυτά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από όσο νομίζαμε στον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι και την ανακύκλωσή του στους εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, πέρα από την γνωστή διαδικασίας της φωτοσύνθεσης που απορροφά μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε, έχουν την ικανότητα να απορροφούν και τοξικούς οργανικούς ρύπους που προέρχονται από οικιακές συσκευές και προϊόντα όπως απορρυπαντικά, χρώματα, τσιγάρα (VOCs). Επομένως, υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στην διατήρηση μιας κάπως πιο υγιεινής ατμόσφαιρας.

Σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου η ηχορύπανση είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους στην μείωση του θορύβου, ειδικά εφόσον έχουν έντονο φύλλωμα και τοποθετηθούν σε σωστά σημεία.

Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε είναι φανερό πως στο σύνολό τους μπορούν να βοηθήσουν και την υγεία μας σε πολλαπλά επίπεδα. Ο καλύτερης ποιότητα αέρας μπορεί να αποτρέψει την μετάδοση των διαφόρων ιώσεων, ενώ υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι διάφορες μικρές παθήσεις, οι οποίες συχνά συνδέονται με τον χώρο εργασίας (όπως πονοκέφαλοι, έντονος βήχας, ερεθισμός του δέρματος κλπ.), μπορούν να μειωθούν με την ύπαρξη των φυτών. Για τα οφέλη της ψυχικής μας υγείας (που σίγουρα έχουν και σωματικό αντίκτυπο), τα είπαμε παραπάνω.

Κάτι που επίσης έχει την σημασία του, είναι πως τα φυτά εσωτερικού χώρου σε γενικές γραμμές δεν χρειάζονται τόση φροντίδα όση αυτά που βρίσκονται ενδεχομένως σε κάποιο μπαλκόνι ή σε έναν κήπο. Έτσι, είναι ιδανικά για ανθρώπους που δεν έχουν και πολύ χρόνο ή όρεξη να ασχοληθούν με την... κηπουρική λόγω των σύγχρονων ρυθμών της ζωής, για εργένηδες κτλ.

Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν να ψάξετε τα κατάλληλα για εσάς φυτά, ή αυτά που σας αρέσουν οπτικά περισσότερο, για να στολίσετε με φυσικό και αρμονικό τρόπο τον εσωτερικό σας χώρο! Ευτυχώς η διαθέσιμη ποικιλία σε γλάστρες πλέον είναι μεγάλη: Σπαθίφυλλο, Ζέρμπερα, Ανθούριο, Γιούκα, Ορχιδέα, Ζάμια, Καλαθέα κτλ. ή έστω σε κάποια λουλούδια σε βάζα τα οποία μπορούν άμεσα να δώσουν άλλο "άρωμα" στην ατμόσφαιρα: Γαρδένια, Τριαντάφυλλο, Αζαλέα, Μπιγκόνια κτλ.

Εργαλεία
Προσβασιμότητας