Αναζήτηση...

Τριαντάφυλλα – Ιστορικά στοιχεία

Σχετικές κατηγορίες: λουλούδια

Για να εκτιμήσουμε τη σημασία των τριαντάφυλλων ως φυτά κήπου, βοηθά να ξέρει κανείς λίγο από την ιστορία τους. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν αλήθεια λάτρεις των τριαντάφυλλων. Χρησιμοποιούσαν τα τριαντάφυλλα σε πολλές περιπτώσεις, έραιναν με ροδοπέταλα τους επισκέπτες τους, λούζονταν με έλαια τριαντάφυλλου, έπιναν ροζέ κρασί, καλωσόριζαν τους νικητές πολεμιστές με γιρλάντες από τριαντάφυλλα και να αντιμετώπιζαν τις ασθένειες με φάρμακα που παρασκεύαζαν από ροδοπέταλα και τα ισχία.

Όταν η προσφορά των τριαντάφυλλων, δεν ήταν επαρκής για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, έχτισαν θερμοκήπια, ώστε να μπορούν να έχουν τα λουλούδια 12 μήνες το χρόνο. Απόδειξη του ενδιαφέροντος που δόθηκε στο τριαντάφυλλο, φαίνεται από τους πρώτους Χριστιανούς όπου βλέπουμε σε βιτρό παράθυρα που στολίζουν εκατοντάδες μεσαιωνικές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται στις σύγχρονες εκκλησίες σήμερα.

Ακόμη και η λέξη κομπολόι (καθολικό έθιμο), μια σειρά από προσευχές ζωντανεύοντας τη ζωή του Χριστού, αρχικά σήμαινε τριανταφυλλώνας. Σε όλη την ιστορία, από τα συγγράμματα του Κομφούκιου αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού στον Πόλεμο της Αγγλίας των Ρόδων το 15ο αιώνα, τα τριαντάφυλλα είναι ένα μέρος των γεγονότων παγκοσμίως.

Τα τριαντάφυλλα στον κήπο της Josephine, πρώτη σύζυγος του Ναπολέοντα, στο Malmaison, το σπίτι τους στη Γαλλία, εξακολουθούν να υφίστανται. Ο κήπος αυτός περιελάμβανε περίπου 250 διαφορετικά τριαντάφυλλα, ως επί το πλείστον τριαντάφυλλο ειδών και φυσικών υβρίδια. Η μεγάλη συλλογή από τριαντάφυλλα που συλλέγονται από την Josephine στο Malmaison ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των σύγχρονων τριαντάφυλλων σήμερα.
Στις στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 35 είδη τριαντάφυλλου που είναι εγγενής από διάφορες χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Ήδη από τις αρχές του 1600, οι Ινδιάνοι φύτευαν τα τριαντάφυλλα για να προσθέσουν χρώμα με του άνθους στα χωριά τους. Υπάρχουν όμως αρκετά ντόπια είδη τριαντάφυλλου, συμπεριλαμβανομένων californica Rosa, Rosa setigera και Rosa palustris, αποτελούν ¨γερά¨ φυτά που είναι άκρως προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες της προέλευσής τους.
Το πιο σημαντικό θέμα στη φροντίδα για το τριαντάφυλλο είναι η επιλογή αυτή που θα ευδοκιμήσουν εάν πρόκειται να καλλιεργηθεί. Παράγοντες της θερμοκρασίας, φωτός, υγρασίας, νερού / βροχοπτώσεις, τη γονιμότητα του εδάφους, του ανταγωνισμού ρίζα, σκιά, και ούτω καθεξής πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εργαλεία
Προσβασιμότητας