Αναζήτηση...

Φροντίδα λουλουδιών το Καλοκαίρι

Σχετικές κατηγορίες: εποχές φυτά γλάστρες λουλούδια

Όταν εμείς οι ίδιοι ταλαιπωρούμαστε το καλοκαίρι από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνει ο υδράργυρος, φανταστείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λουλούδια μας σε αυτές τις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Ειδικά στην χώρα μας, όπου τα καλοκαίρια φροντίζουν να κάνουν... αισθητή την παρουσία τους από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου κιόλας, θα πρέπει να ξέρουμε ορισμένα πράγματα παραπάνω σχετικά με το πως μπορούμε να προστατέψουμε και να βοηθήσουμε τα φυτά μας να ανταπεξέλθουν στην ζέστη και την ξηρασία.

Οι πρώτες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε αφορούν την φροντίδα τυχόν παραμελημένων φυτών από την περίοδο της άνοιξης. Αναφερόμαστε φυσικά σε κλαδέματα, απομάκρυνση μαραμένων ανθών ή χαλασμένων φύλλων και πιθανή ανανέωση του υποστρώματος ή του χώματος της γλάστρας. Καλό είναι να γίνουν όλα αυτά πριν αρχίσουν οι πολλές ζέστες, για να "θωρακίσουμε" τα φυτά μας ανανεώνοντας τα.

Από εκεί και πέρα, ειδικά τα καλλωπιστικά φυτά είναι καλό να τα τοποθετούμε όσο το δυνατόν σε πιο σκιερά και δροσερά μέρη, χωρίς να τα χτυπάει απευθείας το ηλιακό φως. Προτείνεται επίσης να βγάλετε στο μπαλκόνι σε δροσερό μέρος τα φυτά εσωτερικού χώρου ή τους κάκτους. Επίσης, είναι προφανές πως την εποχή αυτή, τα λουλούδια χρειάζονται περισσότερο νερό. Φροντίστε να διπλασιάσετε ή να τριπλασιάσετε την συχνότητα των ποτισμάτων που κάνατε, τουλάχιστον δυο-τρεις φορές την εβδομάδα. Το πότισμα καλό είναι να γίνεται νωρίς το πρωί ή τις απογευματινές ώρες, για να αποφεύγεται ο δυνατός ήλιος του μεσημεριού, και προσέξτε να ρίχνετε το νερό στην βάση του φυτού κοντά στις ρίζες. Μπορείτε να ρίξετε και λίγες σταγόνες στο στέλεχος για να αποκτήσουν δροσιά τα φύλλα, αλλά με μέτρο και μέσα στην διάρκεια της ημέρας για να στεγνώσουν, ειδάλλως μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα (πχ. αρρώστιες). Ειδικά εάν κάποιο φυτό σας είναι νεαρό, να θυμάστε πως έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρασία αλλά και γενικότερα σε φροντίδα σε σχέση με ένα μεγαλύτερο φυτό που είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία. Επίσης, τα φυτά που είναι στις γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υγρασία.

Εάν έχετε βολβώδη φυτά (ντάλια, βιγόνια) προσπαθήστε να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος (χωρίς να υπερβάλλετε) και να φροντίζετε για την απομάκρυνση ζιζανίων. Μια προπαρασκευαστική εργασία θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση κάποιου υλικού εδαφοκάλυψης (ειδικό υλικό που αποτελείται από οργανικά συνήθως στοιχεία, όπως σάπια φύλλα ή κοπριά), το οποία βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας στις ρίζες και προστατεύει από τα ζιζάνια. Από εκεί και πέρα, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, μπορείτε πιο εύκολα να αφαιρέσετε τα τυχόν ζιζάνια με ένα σκαλιστήρι και μάλιστα μπορείτε αφού τα αφαιρέσετε, να τα αφήσετε στο έδαφος να λειτουργήσουν σαν υλικό εδαφοκάλυψης. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια σαν να λέμε! Εάν κάποια φυτά αρχίζουν να ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι, όπως πχ. οι ντάλιες μέσα στον Αύγουστο, μπορείτε να κάνετε κάποια βοηθητικά μικρό-κλαδέματα, όπως πχ. να κόψετε κάποια κλαδάκια για να βοηθήσετε τα άνθη. Τέλος, εάν έχετε γκαζόν ή γρασίδι θα πρέπει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να το κουρεύετε πιο συχνά.

Το καλοκαίρι είναι οπωσδήποτε μια ευαίσθητη περίοδος για τα φυτά μας, αλλά μην ξεχνάτε πως η μεσογειακή βλάστηση είναι "εκπαιδευμένη" σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Έτσι, απλά με λίγη παραπάνω φροντίδα, μπορούμε εύκολα να χαλαρώσουμε τα καλοκαιρινά βραδάκια στο μπαλκόνι ή στο κήπο μας, απολαμβάνοντας τα πανέμορφά μας λουλούδια, πάντα ακμαία και ευωδιαστά!

Εργαλεία
Προσβασιμότητας